Wykonanie
Zupa z dyniSezon
dyniowy w pełni, więc dziś szybka zupa- krem. Polecam, jest pyszna i pożywna:)



Składniki na zupę:ok.1 kg dyni0,5l.
mlekaŁyżka
masłaSól,
pieprzSok z cytryny (do smaku)2l. rosołuSkładniki na
makaron:Szklanka
mąkiJajoUsuwamy
pestki dyni (najlepsza
dynia Hokkaido - nie trzeba obierać). Kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością rosołu, dusimy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy. Do garnka ze zmiksowaną
dynią wlewamy pozostałą ilość rosołu i
mleko i zagotowujemy. Z
mąki,
jaja i niewielkiej ilości
wody zagniatamy ciasto trochę twardsze niż na
makaron i ucieramy na tarce o dużych oczkach do zupy, gotujemy kilka minut mieszając. Przyprawiamy
pieprzem,
solą ( jeśli jest taka potrzeba) i
sokiem z cytryny według smaku.Przed podaniem możemy dodać masełko do zupy:)