Wykonanie
Niedziela, rano można dłużej pospać. Radość w domu Gucia nastała, bo Maja się spieszyć nie musiała - tak zwykle mówię, gdy mamy wolny dzień, nikt nigdzie nie pędzi. Zrobiłam na śniadanie omlety, do tego ulubione dodatki, mój był z pietruchą i
pomidorkiem;)Składniki:
jajka - 2 sztuki
mleko - 2 łyżki
mąka 1,5 łyżki
natka pietruszki - 1(garść posiekanej)
sól - szczypta
pieprz - szczypta
masło - 1 łyżka

Wykonanie:Wyparzone
jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Następnie dodajemy
mleko i intensywnie mieszamy rózgą. Przyprawiamy,
solą i
pieprzem, dodajemy
mąkę, ponownie mieszamy rózgą, do momentu, aż powstanie nam gładka, masa. Wrzucamy posiekaną
pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła. Przelewamy ciasto na patelnie (u mnie sr.27cm) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy masa się " zetnie" możemy śmiało przewrócić na drugą stronę.Gdy omlet "dochodzi":Kroimy
pomidora w półplasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, na połówce kładziemy pokrojonego
pomidora (w tym momencie możemy dodatkowo doprawić
pomidora,mnie wystarcza w takiej formie jak jest)przykrywamy drugą połową omleta. Podajemy.

Smacznego;)