ßßß Cookit - przepis na Kopytka jaglane

Kopytka jaglane

nazwa

Wykonanie

40 dag kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
3 jaja
1 łyżka masła
15 dag mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odcedzić, następnie zalać gorącym mlekiem i na bardzo wolnym ogniu gotować około 15 minut. Ostudzić, wbić jaja, dodać obie mąki, masło doprawić do smaku i wrzucić pokrojoną natkę pietruszki.
Z przygotowanego ciasta zrobić wałek na stolnicy, odcinać nożem kopytka i wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z sosami lub polane klarowanym masłem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/01/kopytka-jaglane.html