Wykonanie
Składniki:-pęczek
szparagi zielonej-
ciasto francuskie-łyżka
masła-łyżka
mąki-
mleko-
sól,
pieprz,
sok z cytrynyWykonanie:
Szparagę płuczemy obcinamy twarde końcówki i jeśli jest dość twarda obieraczką ścinamy skórkę żeby nie było łyków.Pęczek wiążemy nitką i wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę. Gotujemy 5 minut.Wyciągamy z
wody i osączamy na sitku.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty , na środek dajemy po kilka ugotowanych
szparag, zwijamy , smarujemy stopionym
masłem i wstawiamy do gorącego piekarnika.Pieczemy ok.20 minut w 190 st. Ciasto ma być złote.Podczas pieczenia robimy sos, chociaż do tego dania nie jest konieczny.Do stopionego
masła dodajemy
mąkę, mieszamy i przesmażamy, wlewamy powoli
mleko, rozcieramy na głądką masę, dodajemy
sól,
pieprz,
sok z cytryny.Sos powinien być dość rzadki.