ßßß Cookit - przepis na Szparagi w cieście francuskim z sosem beszamel

Szparagi w cieście francuskim z sosem beszamel

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-pęczek szparagi zielonej
-ciasto francuskie
-łyżka masła
-łyżka mąki
-mleko
-sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Szparagę płuczemy obcinamy twarde końcówki i jeśli jest dość twarda obieraczką ścinamy skórkę żeby nie było łyków.
Pęczek wiążemy nitką i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 5 minut.
Wyciągamy z wody i osączamy na sitku.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty , na środek dajemy po kilka ugotowanych szparag, zwijamy , smarujemy stopionym masłem i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy ok.20 minut w 190 st. Ciasto ma być złote.
Podczas pieczenia robimy sos, chociaż do tego dania nie jest konieczny.
Do stopionego masła dodajemy mąkę, mieszamy i przesmażamy, wlewamy powoli mleko, rozcieramy na głądką masę, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny.
Sos powinien być dość rzadki.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2019/04/23/szparagi-w-ciescie-francuskim-z-sosem-beszamel