ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowy pasztet z lekką nutą rozmarynu

Bożonarodzeniowy pasztet z lekką nutą rozmarynu

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję przepis na pasztet, który idealnie nadaje się dla dzieci oraz tych, którzy są uczuleni na białko jaj i nabiał. Bez białek i śmietany, za to z dużą ilością smakowitych ziół i przypraw. Trzykrotnie zmielony, idealnie gładki, znakomicie zaprezentuje się na świątecznym stole.
Składniki:
· duży kurczak
· 0,5 kg boczku
· 0,5 kg wątróbki drobiowej
· 2 marchewki
· pietruszka
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren ziela angielskiego
· 1 łyżka soli
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 duża cebula
· 1 duży por
· 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
· imbir – ¾ łyżeczki
· gałka muszkatołowa – ¾ łyżeczki
· duża szczypta cynamonu
· olej rzepakowy - 1 / 2 szklanki
· 3-4 łyżki wywaru spod gotowania mięsa
· 4 żółtka
· Kilka gałązek świeżego rozmarynu
· pęczek szczypiorku
Kurczaka i boczek gotujemy w wywarze warzywnym na marchewce, pietruszce, z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojonego w półtalarki pora, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę,marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia, pamiętający by po pierwszym mieleniu dodać do masy mięsnej pokrojone igiełki świeżego rozmarynu. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka i olej. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Pasztet p rzekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/bozonarodzeniowy-pasztet-z-lekka-nuta.html