Wykonanie
Dziś prezentuję przepis na pasztet, który idealnie nadaje się dla dzieci oraz tych, którzy są uczuleni na
białko jaj i
nabiał. Bez
białek i
śmietany, za to z dużą ilością smakowitych
ziół i przypraw. Trzykrotnie zmielony, idealnie gładki, znakomicie zaprezentuje się na świątecznym
stole.Składniki:· duży
kurczak· 0,5 kg
boczku· 0,5 kg
wątróbki drobiowej· 2
marchewki·
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
ziela angielskiego· 1 łyżka
soli· 1 łyżeczka
pieprzu· 1 duża
cebula· 1 duży
por· 1
bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze
spod gotowania
kurczaka·
imbir – ¾ łyżeczki·
gałka muszkatołowa – ¾ łyżeczki· duża szczypta
cynamonu·
olej rzepakowy - 1 / 2 szklanki· 3-4 łyżki
wywaru spod gotowania
mięsa· 4
żółtka· Kilka gałązek świeżego
rozmarynu· pęczek
szczypiorkuKurczaka i
boczek gotujemy w wywarze warzywnym na
marchewce,
pietruszce, z
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu. Na patelni na odrobinie
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w piórka i pokrojonego w półtalarki
pora, dodajemy
wątróbkę i obsmażamy.
Bułkę moczymy w wywarze
spod gotowania
kurczaka. Przestudzonego
kurczaka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka,
wątróbkę,
boczek,
pietruszkę,
marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu
bułkę przepuszczamy trzy
razy przez maszynkę do mielenia, pamiętający by po pierwszym mieleniu dodać do masy
mięsnej pokrojone igiełki świeżego
rozmarynu. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
żółtka i
olej. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
imbirem,
cynamonem,
solą oraz
pieprzem. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek. Pasztet p rzekładamy do wysmarowanych
olejem i obsypanych
bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy
wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!