Wykonanie
Na moim wielkanocnym
stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. W tym roku będzie to pyszny pasztet
mięsno-warzywny. Bez dodatku
bułki, z dużą ilością
selera (jego smak jest przyjemnie wyczuwalny w drugim tle), świeżą
natką pietruszki i
ciecierzycą. Pysznie i zdrowo!Składniki:· duży
kurczak· 0,5 kg
boczku· 0,5 kg
wątróbki drobiowej· 2
marchewki·
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
pieprzu· kilka ziaren
ziela angielskiego·
sól- 1 łyżka·
pieprz mielony - 1 łyżeczka· 4 łyżki
octu balsamicznego· 2 duże
cebule· 240 g ugotowanej
ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)·
gałka muszkatołowa - 1 łyżka·
olej rzepakowy 1/3 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia· 1 duży
seler· 6
żółtek· 2 pęczki
natki pietruszkiKurczaka i
boczek gotujemy w wywarze z
marchewką,
pietruszką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu.Obranego
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na
oleju rzepakowym.Na patelni na odrobinie
oleju smażymy na złoto drobno posiekaną
cebulę. Przekładamy do
selera.Na patelni, na której smażyliśmy
cebulę obsmażamy
wątróbkę.Przestudzonego
kurczaka obieramy z kości.
Mięso z kurczaka,
wątróbkę,
boczek,
selera z
cebulą,
pietruszkę,
marchewkę i
ciecierzycę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
żółtka,
olej i drobno posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
octem balsamicznym,
solą oraz
pieprzem.Pasztet przekładamy do wysmarowanych
olejem i obsypanych
bułką tartą 2 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego!