ßßß Cookit - przepis na Pasztet mięsno-warzywny

Pasztet mięsno-warzywny

nazwa

Wykonanie

Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. W tym roku będzie to pyszny pasztet mięsno-warzywny. Bez dodatku bułki, z dużą ilością selera (jego smak jest przyjemnie wyczuwalny w drugim tle), świeżą natką pietruszki i ciecierzycą. Pysznie i zdrowo!
Składniki:
· duży kurczak
· 0,5 kg boczku
· 0,5 kg wątróbki drobiowej
· 2 marchewki
· pietruszka
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren pieprzu
· kilka ziaren ziela angielskiego
· sól- 1 łyżka
· pieprz mielony - 1 łyżeczka
· 4 łyżki octu balsamicznego
· 2 duże cebule
· 240 g ugotowanej ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)
· gałka muszkatołowa - 1 łyżka
· olej rzepakowy 1/3 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia
· 1 duży seler
· 6 żółtek
· 2 pęczki natki pietruszki
Kurczaka i boczek gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
Obranego selera ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na oleju rzepakowym.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do selera.
Na patelni, na której smażyliśmy cebulę obsmażamy wątróbkę.
Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, selera z cebulą, pietruszkę,marchewkę i ciecierzycę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Pasztet przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/pasztet-miesno-warzywny.html