ßßß Cookit - przepis na "Sola Tapas" pieczona w papryce z lekko pikantną brukselką z fenkułem

"Sola Tapas" pieczona w papryce z lekko pikantną brukselką z fenkułem

nazwa

Wykonanie

I znowu rybka. Tym razem będzie to sola- jej zwarte mięso idealnie nadaje się do rolowania i jest gwarantem, że tak przygotowane roladki nie rozpadną się podczas pieczenia. Rybkę zawinęłam w lekko podpiekaną paprykę (jeśli skórka od papryki Wam przeszkadza, możecie ją usunąć przed rolowaniem), doprawiłam kemowym serkiem Tapas Arla Apetina o dominującym smaku papryki i oliwek. Uzupełnieniem całości są ciemne oliwki, świeża bazylia i szałwia. Zapieczone roladki podałam z kremowym sosem na bazie tego samego serka, który znalazł się w rybce. Zamiast klasycznych węglowodanów, które zazwyczaj serwujemy do dań głównych, zaproponowałam lekko pikantną od pikli z mango brukselkę i fenkuł przygotowane na czosnkowym masełku. Zapraszam smakowicie i zdrowo!
Składniki:
· filety z soli bez skórki ok. 600g - 3 duże filety, które dzielimy na pół i uzyskamy 6 roladek
· 2 opakowania Arla Apetina Tapas - 250 g
· 6 kostek- po jednej na filet - Arla Apetina w kostkach light z bazylią i oregano
· 2 duże czerwone papryki
· 6 ciemnych oliwek- po jednej na filet + kilka do dekoracji
· por
· sól
· pieprz
· łyżka trawy cytrynowej
· cytryna
· olej rzepakowy
·· łyżka kwaśnej śmietany 18%
· brukselki 300 g
· 1 fenkuł
· 100 g pikli z mango- łagodne (i tak posiadają sporą dawkę pikanterii)
· masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki
· pęczek listków szałwii
· pęczek listków bazylii
Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, skrapiam olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 20 minut, aż nieco zmięknie. Wyjmujemy, studzimy. Z papryki wykrawamy podłużne paski. Filety z soli myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na paseczku papryki układamy filet z soli. Smarujemy go serkiem Tapas. Układamy oliwkę i kostkę light z bazylią i oregano. Listki bazylii i szałwi drobno siekamy i posypujemy filet posmarowany serkiem z dodatkami. Rolujemy rybę, związujemy za pomocą nitek przygotowanych z liści zblanszowanego pora. Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami papryki i ryby. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju. Roladki skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut.
Sos- w garnuszku podgrzewamy łyżkę masła czosnkowego i jedno opakowanie serka Tapas, dodajemy łyżkę trawy cytrynowej i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Ugotowane brukselki odcedzamy, przekrawamy na pół. Na patelni podgrzewamy masło czosnkowe, dodajemy pokrojony w paseczki fenkuł. Kiedy fenkuł straci swoją surowość dodajemy przekrojone na pół brukselki oraz posiekane pikle z mango. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
Na talerzu wykładamy porcję sosu, brukselki z fenkułem i roladki. Całość wyzdabiamy świeżymi ziołami- bazylią i szałwią. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/sola-tapas-pieczona-w-papryce-z-lekko.html