Wykonanie
I znowu
rybka. Tym razem będzie to
sola- jej zwarte
mięso idealnie nadaje się do rolowania i jest gwarantem, że tak przygotowane roladki nie rozpadną się podczas pieczenia.
Rybkę zawinęłam w lekko podpiekaną
paprykę (jeśli skórka od
papryki Wam przeszkadza, możecie ją usunąć przed rolowaniem), doprawiłam
kemowym serkiem Tapas Arla Apetina o dominującym smaku
papryki i
oliwek. Uzupełnieniem całości są ciemne
oliwki, świeża
bazylia i
szałwia. Zapieczone roladki podałam z kremowym sosem na bazie tego samego
serka, który znalazł się w
rybce. Zamiast klasycznych węglowodanów, które zazwyczaj serwujemy do dań głównych, zaproponowałam lekko pikantną od pikli z
mango brukselkę i fenkuł przygotowane na
czosnkowym masełku. Zapraszam smakowicie i zdrowo!Składniki:· filety z
soli bez skórki ok. 600g - 3 duże filety, które dzielimy na pół i uzyskamy 6 roladek· 2 opakowania Arla Apetina Tapas - 250 g· 6 kostek- po jednej na filet - Arla Apetina w kostkach light z
bazylią i
oregano· 2 duże
czerwone papryki· 6 ciemnych
oliwek- po jednej na filet + kilka do dekoracji·
por·
sól·
pieprz· łyżka
trawy cytrynowej·
cytryna·
olej rzepakowy·· łyżka kwaśnej
śmietany 18%·
brukselki 300 g· 1 fenkuł· 100 g pikli z
mango- łagodne (i tak posiadają sporą dawkę pikanterii)·
masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki· pęczek listków
szałwii· pęczek listków
bazyliiPaprykę przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, skrapiam
olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 20 minut, aż nieco zmięknie. Wyjmujemy, studzimy. Z
papryki wykrawamy podłużne paski. Filety z
soli myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Na paseczku
papryki układamy filet z
soli. Smarujemy go
serkiem Tapas. Układamy
oliwkę i kostkę light z
bazylią i
oregano. Listki
bazylii i
szałwi drobno siekamy i posypujemy filet posmarowany
serkiem z dodatkami. Rolujemy
rybę, związujemy za pomocą nitek przygotowanych z liści zblanszowanego
pora. Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami
papryki i
ryby. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną
oleju. Roladki skrapiamy delikatnie
olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut.Sos- w garnuszku podgrzewamy łyżkę
masła czosnkowego i jedno opakowanie
serka Tapas, dodajemy łyżkę
trawy cytrynowej i
śmietanę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką
cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz
brukselek. Ugotowane
brukselki odcedzamy, przekrawamy na pół. Na patelni podgrzewamy
masło czosnkowe, dodajemy pokrojony w paseczki fenkuł. Kiedy fenkuł straci swoją surowość dodajemy przekrojone na pół
brukselki oraz posiekane pikle z
mango. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Chwilę smażymy.Na talerzu wykładamy porcję sosu,
brukselki z fenkułem i roladki. Całość wyzdabiamy świeżymi
ziołami-
bazylią i
szałwią. Smacznego!