Wykonanie
Pin It
Pojawiły się już pierwsze tzw. polne
pomidory, czyli podłużne. Są mięsiste, idealne do przecierów,
keczupów, do wszelakich
przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego kulinarnego programu są pieczone
pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na niestety już dziś nieaktywnym blogu Lepszy smak . Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że Ania zaprzestała prowadzenia go... czerpałam od niej wiele inspiracji kulinarnych.Składniki:1 kilogram podłużnych
pomidorów1/3 szklanki
oliwy z oliwek EVpo parę gałązek świeżych
ziół:
oregano i
bazylii4 ząbki
czosnkuotarta skórka i sok z jednej
cytrynysól,
pieprzWykonanie:Duża płaską formę żaroodporną smarujemy
oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i
pieprzymy.W moździerzu ucieramy
czosnek z odrobiną
soli,
potem dodajemy odrobinę
oliwy i ucieramy dalej z
ziołami i
skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą
oliwę i
sok z cytryny.
Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem.Pieczemy około 1 , 5 godziny.Po tym czasie
pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu.