Wykonanie

Ten przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:)Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych
pomidorów z
bazylią i
oregano. Na to pokroiłam mnóstwo
boczku, od groma
cebuli, trochę
wędliny, a na koniec posypałam toną
żółtego sera:) Mniam!Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam
sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na
indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą
bazylię i gotowe. Pycha:)Składniki:- 300 - 400 g
filetów z piersi indyka- 150 ml
wody- 100 g
śmietany 18% (można zastąpić "trzydziestką")- 1 - 2 ząbki
czosnku- suszone
zioła -
bazylia (można pominąć),
oregano- czubata łyżka
masła-
sól,
pieprz- kilka gałązek świeżej
bazyliiPrzygotowanie:1. Piersi z
indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy "kotlety" z obu stron.2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy
wodę i mieszamy.3. W
między czasie w szklance mieszamy
śmietanę z
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami oraz wyciskamy do niej
czosnek.4. Gorącą
wodę z patelni (powinna się zagotować) dodajemy po łyżce do
śmietany z
przyprawami, za każdym razem mieszamy. Dopełniamy w ten sposób szklankę, a następnie powoli, cały czas mieszając wlewamy z powrotem na patelnię.5. Czekamy jeszcze chwilę aż się zagotuje, a na koniec dodajemy posiekaną (ja
porwałam palcami) świeżą
bazylię. Doprawiamy ewentualnie do smaku
solą,
pieprzem,
oregano. Jeśli uznasz, że
sos jest za rzadki, możesz zagęścić go
mąką.I gotowe. Kolejny obiad z
serii "ekspresowe" - idealny, jeśli potrzebujesz coś szybko upichcić po pracy.