ßßß Cookit - przepis na Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią

Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią

nazwa

Wykonanie

Ten przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:)
Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam!
Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:)
Składniki:
- 300 - 400 g filetów z piersi indyka
- 150 ml wody
- 100 g śmietany 18% (można zastąpić "trzydziestką")
- 1 - 2 ząbki czosnku
- suszone zioła - bazylia (można pominąć), oregano
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy "kotlety" z obu stron.
2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy.
3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy do niej czosnek.
4. Gorącą wodę z patelni (powinna się zagotować) dodajemy po łyżce do śmietany z przyprawami, za każdym razem mieszamy. Dopełniamy w ten sposób szklankę, a następnie powoli, cały czas mieszając wlewamy z powrotem na patelnię.
5. Czekamy jeszcze chwilę aż się zagotuje, a na koniec dodajemy posiekaną (ja porwałam palcami) świeżą bazylię. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem, oregano. Jeśli uznasz, że sos jest za rzadki, możesz zagęścić go mąką.
I gotowe. Kolejny obiad z serii "ekspresowe" - idealny, jeśli potrzebujesz coś szybko upichcić po pracy.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/11/piersi-z-indyka-w-sosie-smietanowo.html