Wykonanie
Po raz pierwszy skusiłam się na samodzielne zrobienie
masła czosnkowego do
bagietek. Było pyszne, więc w niedługim odstępie czasu znów u mnie zagościło.
Bagietki były kupne, ale następnym razem pieczemy samodzielnie - szykujcie się :)
Co potrzebujemy:4
bagietki100 g
masła5-6 ząbków
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
zioła1.
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Jeden ząbek może być drobno pocięty. Do tego siekamy
natkę i dodajemy
przyprawy i
zioła.W związku z tym, że każdy może lubić mniej lub bardziej doprawione, konieczne jest sprawdzanie w trakcie przygotowania ;)(
Masło czosnkowe warto odstawić na kilka godzin)2.
Bagietki nacinamy i wkładamy do nich
masło czosnkowe. Układamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej.Pieczemy w 150 stopniach tak długo, aż
masło się rozpuści i
bagietki będą ciepłe (ok 5 - 10 minut).Smacznego ;]