Wykonanie
Polecam pyszne, mocno jesienne ciasto. Połączenie masy makowej wzbogaconej smakiem kosztelki i soczystej
gruszki z masą
serową również o smaku
jabłkowo-
gruszkowym to bardzo smakowity mariaż. Miłą niespodzianką w cieście są
winogrona, które o tej
porze roku smakują najlepiej.Ciasto:· 250 g
mąki· 150 g
masła· 100 g
cukru pudru· 2
żółtka· 3 łyżki
serka twarogowego jogurtowego· szczypta
proszku do pieczenia· szczypta
soliMasa makowa· 250 g
maku· szklanka
mleka· ½ szklanki
cukru· 2
jajka· łyżka ekstraktu
waniliowego· 1 łyżka -
masła· 2 łyżki
miodu malinowego· 3 łyżki
bułki tartej· 1
jabłko- kosztelka· 1 twarda
gruszkaMasa serowa· 600 g gładkiego
serka twarogowego o smaku
gruszkowo-
jabłkowym· 50 g miękkiego
masła· 1
jajko· 3/4 szklanki
cukru pudru· 1
budyń śmietankowy· 1 łyżeczka
mąki pszennejDodatkowo:· ok. 1/2 kg
winogronZ podanych składników zagniatamy ciasto -
mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Dodajemy
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
serek twarogowy i
żółtka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę.
Mak przelewamy wrzątkiem na sicie. Następnie gotujemy ok. 20 minut w szklance
mleka. Kiedy
mak wchłonie całe
mleko, a nadmiar wilgoci odparuje, masę studzimy. Następnie trzykrotnie mielimy. Dodajemy
cukier,
bułkę tartą,
miód,
żółtka, ekstrakt
waniliowy i łyżkę
masła. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
jabłko i
gruszkę starte ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i dodajemy do
maku. Delikatnie mieszamy.Masa serowa -
masło ucieramy z
cukrem i
żółtkiem. Stopniowo dodajemy
serek owocowy, proszek budyniowy i
mąkę.
Ciastem wylepiamy formę do tarty wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Ciasto podpiekamy ok. 15minut, temp. 180 stopni. Następnie na ciasto wykładamy masę
makową, dokładnie wygładzamy. Na
masie makowej układamy wypestkowane połówki
winogron skórką do dołu. Na
owoce wylewamy masę
serową. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto studzimy. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone, udekorowane świeżym
winogronem i
cukrem pudrem. Smacznego!