Wykonanie
Smaczne i zdrowe
ciasto drożdżowe z dodatkiem
jabłek zatopionych w budyniu, a na wierzchu lekko słodka kruszonka. Świetnie się sprawdza podane do kubka
kakao na śniadanie, ale i na kolacje też można zaserwować sobie i przede wszystkim swoim najbliższym.Polecam :)
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm) :500 g
mąki pszennej1 szklanka
mleka50 g
masła50 g świeżych
drożdży + 1 łyżka
mąki + 1 łyżka
cukru + 2 łyżki
mleka2
żółtka i 1
jajko (duże, L)2/3 szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliSkładniki warstwy budyniowo-
jabłkowej :2 budynie
waniliowe na ½ l
mleka1 litr
mleka¾ szklanki
cukruok. 700 g
jabłek (u mnie szara reneta)Składniki kruszonki100g
mąki pszennej60 g
masła schłodzonego80 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoWykonanie ciasta :Wykonujemy rozczyn mieszając
drożdże z 1 łyżką
mąki, 1 łyżką
cukru i 2 łyżkami
mleka. Odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie ucieramy 2
żółtka i 1
jajko z
cukrem i
solą do białości. Do przesianej
mąki dodajemy utarte
żółtka i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem z końcówkami do ugniatania wlewając lekko ciepłe
mleko, a następnie schłodzone do temp. pokojowej roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż przestanie się przyklejać do rąk lub naczynia.Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na szesnastki, usuwając gniazda nasienne.Wciskamy w ciasto kawałeczki
jabłek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego
mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe
mleko gotujemy, dodajemy pod koniec
cukier, a następnie zawiesinę budyniową, stale mieszając. Gdy
budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do częściowego ostudzenia, ale nie za długo, gdyż w przeciwnym razie będzie trudno rozprowadzić zimny
budyń na cieście.
Jabłka pokrywamy jeszcze dobrze ciepłym
budyniem, posypujemy kruszonką *Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta
cukrem pudrem.* Wykonanie kruszonki :Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do przesianej
mąki. Dajemy
cukier puder,
cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, po czym palcami rozcieramy grudki
masła, ponownie zagniatamy dłońmi, rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian.Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :