Wykonanie
Dziś zapraszam na zaskakujące danie, które możemy zaserwować zarówno na śniadanie, jak też zaproponować naszym domownikom po zdrowym obiedzie na deser. Spód tych nietypowych
ciastek stanowi
razowy kuskus przygotowany na
mleku z dodatkiem
miodu i
wanilii. Wzbogacony jest on zdrowymi
suszonymi owocami-
żurawiną i
śliwką. Drugą, bardzo zaskakującą, ale niesamowicie smaczną warstwę stanowi krem przygotowany na warzywach-
bakłażanie i
cukinii. Zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, czym są te dwa tajemnicze składniki.To bardzo fajny pomysł na przemycenie do diety dzieciaków zdrowych warzyw. Całość wieńczy kremowy
serek waniliowy oraz kleks domowej
konfitury jagodowo-porzeczkowej z liściem świeżej
bazylii. Zaproponowany dziś przeze mnie deser z pewnością zasmakuje niejednemu dzieciakowi, a i dorośli nim nie pogardzą ;) . Zapraszam!Składniki (na 8 deserów):· 200 g
kaszki kuskus razowej· szklanka
mleka· 3 łyżki domowego
cukru waniliowego· łyżka
miodu spadziowego· łyżka ekstraktu
waniliowego· skórka otarta z jednej
cytryny· 1 łyżka
masła migdałowego prażonego (solonego)· 3 łyżki
oleju rzepakowego· 2 garście suszonych
śliwek· garść
suszonej żurawinyNa masę
bakłażanowo-
cukiniową:· 1
bakłażan o wadze ok. 300 g· 1
cukinia o wadze ok. 250g· tabliczka gorzkiej lub
mlecznej czekolady + łyżeczka dobrego
kakao· 4 łyżki
oleju rzepakowego· 3 łyżki dark muscovado· płaska łyżka
mąki ziemniaczanej· 1
żółtko· 3-4 łyżki
mleka· skórka otarta z
cytryny· 500 g trzykrotnie mielonego
twarogu + 4 łyżki
miodu spadziowego· 4 łyżki domowej
konfitury jagoda z
czarną porzeczkąMleko zagotowujemy z
cukrem waniliowym i
miodem. Gorącym
mlekiem zalewamy
kaszę kuskus i odstawiamy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.Kiedy
kaszka będzie już gotowa, dodajemy do niej łyżkę ekstraktu
waniliowego,
skórkę z cytryny, łyżkę
masła migdałowego i
olej rzepakowy.
Suszone owoce drobno kroimy, przekładamy do
kuskusu. Dokładnie mieszamy.
Bakłażana i
cukinię kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy 4 łyżki
oleju rzepakowego z dark muscovado. Dodajemy pokrojone warzywa i smażmy do momentu aż całkowicie zmiękną.Masę blendujemy na gładkie puree. Masę zagotowujemy.
Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnego
mleka. Do masy mącznej dodajemy
żółtko. Tak przygotowany płyn przelewamy do gotującego się puree z warzyw.Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu
cukiniowo-
bakłażanowego. Jeśli użyjemy
czekolady mlecznej, masy nie musimy już dosładzać, ale dodajemy łyżeczkę dobrego
kakao.
Czekolada gorzka może wymagać odrobiny
cukru. Na sam koniec całość perfumujemy
skórką z cytryny.Na talerzu układamy specjalną obręcz do serwowania dań. Zarówno
kuskus jak i masę
bakłażanowo-
cukiniową dzielimy na 8 równych części.Na dnie wykładamy warstwę
kaszki kuskus- dokładnie ubijamy łyżką. Na
kuskus wykładamy warstwę
bakłażanowo-
cukiniową. Następnie wykładamy utarty z
miodem twaróg. Całość zwieńczamy lekko podgrzaną domową
konfiturą jagodowo-
porzeczkową. Smacznego!