Wykonanie
Ciasto, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze stało się u mnie w domu prawdziwym
hitem. Przekładańca
miodowo-
serowego upiekłam zamiast tradycyjnego sernika. Ciasto jest pyszne. Podobne nieco do miodownika, ale zamiast masy z
kaszy mannej mamy tutaj masę
serową. Przekładaniec
miodowo-
serowy o
miodowym smaku, z dnia na dzień nasiąka masą przez co staje się coraz wilgotniejszy i coraz lepszy. To jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie
jadłam i jeden z najlepszych...serników. Ciasto idealnie nadaje się jako ciasto na święta lub specjalne okazje. Polecam.
Ciasto:550 g
mąki230 g
cukru2
jajka250 g
masła2 łyzki
miodu2 łyżki
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z
waniliMasa:1 kg
twarogu 3-krotnie mielonego6
jajek230 g
cukru200 g
masła1
budyń śmietankowy(na 1/2 l
mleka, ja dałam 40 g
maki ziemniaczanej)250 ml
mleka1 łyżka
cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady ciemnej100 ml
śmietanki kremowejPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i rowałkowujemy na 3 placki o grubości ok 1/2 cm. Pieczemy każdy placek oddzielnie ok 15 minut, na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Ser,
jaja,
masło,
cukier i
cukier waniliowy podgrzewamy w wysokim rondlu na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i baza będzie gorąca, dodajemy cały czas intensywnie mieszając,
budyń(lub
mąkę ziemniaczaną) rozpuszczony w szklance
mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy esencję
waniliową. Placki przekładamy gorącą masą
serową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę ze
śmietaną rozpuszczmy w rondelku na małym ogniu i polewamy nią wystudzone ciasto.Przepis z WŻ