ßßß
Bardzo słodkie i bardzo klejące się do podniebienia ciasto. Duża dawka energii na leniwe popołudnie.
składniki:30 dag mąki15 dag cukru15 dag margaryny1 jajko2 łyżki ciepłego miodu1 łyżeczka sodyCiasto biszkoptowe:5 jajekniecała szklanka cukru2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki mąki1/2 l mleka1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 kostka masła lub margaryny2 łyżki mąki ziemniaczanej,1,5 łyżki maki pszennej,1/4 szklanki zimnego mlekaSposób przyrządzenia:Mąkę przesiać z sodą,dodać margarynę,posiekać nożem,dodaćcukier,jajko,miód i wyrobić ciasto.Włożyć do lodówki na 20 minut,następnie ciasto podzielić na 2części i upiec 2 placki. Każdy placek piec około 20 minutCiasto biszkoptowe:Jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i dopełniamy mąką iproszkiem , dodajemy do masy jajecznej .Delikatnie mieszamy ,pieczemy wtakiej samej blaszce jak poprzednie placki.Krem:-1/2 litra mleka-1/2 szklanki cukru-1 cukier waniliowy-1 kostka masła lub margarynyWymienione składniki zagotować.Następnie:2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w1/4 szklanki mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem imasłem.Zagotować,ciepłym kremem przekładać placki w następującej kolejności:-placek miodowy-krem-biszkopt-krem-placek miodowy i polewa czekoladowa-polewa czekoladowa(czekolady)przepis ze smaker