Wykonanie
Tym razem zapraszam na ciasto Królewiec . Jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. C iasto robiłam na podstawie przepis u z e zbiorów siostry Anastazji poza
biszkoptem, który zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu.
Skł a dniki: (u mnie blaszk a 36x24 cm)Ciasto
miodowe:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej15 dag
margaryny1
jajkoBiszkopt:3
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru1-2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki1 c u kier
waniliowy1 kostka
masła lu b
margarynySposób przygotowania:1. Robimy
biszkopt: oddzielamy
białka od żółte k, biał ka ubijamy, dodajemy
żółtka, po tem porcjami
cukier,
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut w tej samej blaszce, co zamierzamy piec ciasto
miodowe . Studzimy.2. Ciasto
miodowe robimy jak kruche:na stolnicę dodajemy
mąkę, mieszamy z
sodą, dodajemy
margarynę i siekamy. Dodajemy
cukier i
jajk o i wyr abiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, pieczemy 2 placki w 180-200 st. C przez 20-30 minut.3. Robimy masę, zaczynamy od ugotowania budyniu . Z pół litra
mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy obie
mąki. pozostałe m
leko zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, na gotujące się
mleko wlewamy
mleko z
mąkami i mieszamy ene rgicznie, by nie zrobiły się grudki.4. Do gorącego budyniu dodajemy
margarynę i mieszamy, aż całość ładnie się połączy.5. Gorącym kremem przekładamy ciasto:placek
miodowy1/2 masy
biszkopt1/2 masyplacek
miodowy6. Całość polewamy ulubioną polewą i dekorujemy.7. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego!!!