ßßß Cookit - przepis na Królewiec

Królewiec

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam na ciasto Królewiec . Jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. C iasto robiłam na podstawie przepis u z e zbiorów siostry Anastazji poza biszkoptem, który zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu.
Skł a dniki: (u mnie blaszk a 36x24 cm)
Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dag margaryny
1 jajko
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
1 c u kier waniliowy
1 kostka masła lu b margaryny
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółte k, biał ka ubijamy, dodajemy żółtka, po tem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut w tej samej blaszce, co zamierzamy piec ciasto miodowe . Studzimy.
2. Ciasto miodowe robimy jak kruche:na stolnicę dodajemy mąkę, mieszamy z sodą, dodajemy margarynę i siekamy. Dodajemy cukier i jajk o i wyr abiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, pieczemy 2 placki w 180-200 st. C przez 20-30 minut.
3. Robimy masę, zaczynamy od ugotowania budyniu . Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy obie mąki. pozostałe m leko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąkami i mieszamy ene rgicznie, by nie zrobiły się grudki.
4. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i mieszamy, aż całość ładnie się połączy.
5. Gorącym kremem przekładamy ciasto:
placek miodowy
1/2 masy
biszkopt
1/2 masy
placek miodowy
6. Całość polewamy ulubioną polewą i dekorujemy.
7. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/krolewiec.html