ßßß
Składniki:Ciasto z miodem30 dkg mąki15 dkg margaryny1 łyżka śmietany1/2 szkl. cukru2 łyżki miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajkoZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce (32x24 cm) i piec w temp. 180C, ok 12-15 min, do ładnego złotego koloru.Biszkopt4 jaja1/2 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wmieszać składniki suche. Piec w temp. 170Cok 40 minut.
Masa budyniowa:3/4 l mleka3 łyżki cukru+cukier waniliowy2-3 łyżki mąki ziemniaczanej2-3łyżki mąki pszennej1 kostka masłaMasło i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami i cukrem i dodawać do gotującego mleka. Gorącym budyniem przekładać placki.kolejność :placek miodowy+masa+biszkopt+masa budyniowa+placek miodowyCiasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą.Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja pomazałam polewą.