Wykonanie
Miodowo-budyniowe ciasto, gości na moim
stole od wielu lat.Miękkie, puszyste i lekkie. Nie przesłodzone.Chociaż, wykonaniu trzeba poświęcić sporo czasu,to ciasto jest tego warte :)
Składniki:Ciasto z
miodem30 dkg
mąki15 dkg
margaryny1 łyżka
śmietany1/2 szkl.
cukru2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajkoZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce (32x24 cm) i piec w temp. 180C, ok 12-15 min, do ładnego złotego koloru.
Biszkopt4
jaja1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Na koniec wmieszać składniki suche. Piec w temp. 170Cok 40 minut.
Masa budyniowa:3/4 l
mleka3 łyżki cukru+cukier
waniliowy2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej2-3łyżki
mąki pszennej1 kostka
masłaMasło i część
mleka zagotować, resztę zmiksować z
mąkami i
cukrem i dodawać do gotującego
mleka. Gorącym
budyniem przekładać placki.kolejność :placek miodowy+masa+biszkopt+masa budyniowa+placek
miodowyCiasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą.Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja pomazałam polewą.