ßßß Cookit - przepis na Stefanka miodowo-chalwowa

Stefanka miodowo-chalwowa

nazwa

Wykonanie

Dostałam kiedyś ogromny kawałek pysznej chałwy i jakoś musiałam ją wykorzystać. To ciasto zagościło na stałe w moim słodkim menu.
Składniki
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody
4 łyżki miodu
Krem:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
30 dkg chałwy waniliowej
1 kostka masła
Dodatkowo:
polewa
słoik kwaśnych powideł
alkohol do masy
Sposób przygotowania
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. (blaszka 25x40)
Krem: Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać pokruszona chałwę i pół kieliszka spirytusu.
Wystudzone placki przekładać cienką warstwą powideł i masą. Udekorować polewą. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/stefanka_chalwowa.htm