ßßß Cookit - przepis na 1291.Sybirak

1291.Sybirak

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto mam od dobrych kilkunastu lat od koleżanki ze szkoły średniej .. i całkiem o nim zapomniałam.To ciasto akurat jest zrobione przez moją siostrę, ja jak robię to piekę więcej cieńszych placków.jest naprawdę smaczne, ale dopiero na drugi dzień,ja placki zmiękną.
Ciasto
4 szkl. mąki
2 jajka
3/4 szkl. cukru
8 dkg masła
1 łyżka sody
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
Krem:
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg margaryny
Ciasto: cukier, masło, mleko i miód roztopić i ostudzić .Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Podzielić na kilka części [ 6-7] i upiec osobno placki.
Krem: Odlać 1/2 szkl. mleka i rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę i wymieszane z mlekiem, ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej.
Placki przełożyć kremem,odstawić .Najlepsze na drugi dzień.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/05/1291sybirak.html