Wykonanie
Przepis na to ciasto mam od dobrych kilkunastu lat od koleżanki ze szkoły średniej .. i całkiem o nim zapomniałam.To ciasto akurat jest zrobione przez moją siostrę, ja jak robię to piekę więcej cieńszych placków.jest naprawdę smaczne, ale dopiero na drugi dzień,ja placki zmiękną.
Ciasto4 szkl.
mąki2
jajka3/4 szkl.
cukru8 dkg
masła1 łyżka
sody3 łyżki
mleka3 łyżki
mioduKrem:1/2 l
mleka3/4 szkl.
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej25 dkg
margarynyCiasto:
cukier,
masło,
mleko i
miód roztopić i ostudzić .Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Podzielić na kilka części [ 6-7] i upiec osobno placki.Krem: Odlać 1/2 szkl.
mleka i rozrobić
mąki. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Wlać
mąkę i wymieszane z
mlekiem, ugotować
budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej.Placki przełożyć kremem,odstawić .Najlepsze na drugi dzień.