Wykonanie
Dostałam kiedyś ogromny kawałek pysznej
chałwy i jakoś musiałam ją wykorzystać. To ciasto zagościło na stałe w moim słodkim menu.SkładnikiCiasto:30 dag
mąki10 dag
cukru15 dag
margaryny1
jajo1 łyżeczka
sody4 łyżki
mioduKrem:0,5 litra
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2
jaja0,5 szklanki
cukru2
cukry waniliowe30 dkg
chałwy waniliowej1 kostka
masłaDodatkowo:polewasłoik kwaśnych powideł
alkohol do masySposób przygotowaniaCiasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. (blaszka 25x40)Krem: Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi
jajami i rozprowadzić połową szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować, dodać przygotowany
budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony
budyń. Pod koniec ucierania dodać pokruszona
chałwę i pół kieliszka
spirytusu.Wystudzone placki przekładać cienką warstwą powideł i masą. Udekorować polewą. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL