ßßß Cookit - przepis na Miodownik z budyniem

Miodownik z budyniem

nazwa

Wykonanie

Miodownik z budyniem
Delikatne ciasto z domowym budyniem i wanilią
Składniki
ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
krem:
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, a potem wymieszać z przesianymi mąkami i sodą. Margarynę z miodem rozpuścić i dodać do masy na ciasto. Wymieszać dokładnie i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (28x24 cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii i wydrążona skórką, którą wyjmujemy gdy mleko się zagotuje. Dla mleka wlać masę jajeczną i mieszać aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego dodać masło i wymieszać.
Ciasto miodowe przekroić na 3 części i przełożyć ciepłym kremem. Odstawić do wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/miodownik_z_budyniem.htm