Wykonanie
W moim starym zeszycie znalazłam przepis na
herbatniki angielskie.
Ciastka wydały mi sie atrakcyjne bo lubimy wszelkie łakocie do pochrupania jednak przez pewien czas z nimi zwlekałam gdyż dodatek
mąki ziemniaczanej był jak dla mnie dość nietypowy. Miałam pod ręką większą ilość
mleka bo obawiałam się jak to się wszystko połączy jednak większych problemów nie było. Ilość
mleka może być różna, zależy to od wilgotności
mąki. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duża ilość
ciastek.
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mąki ziemniaczanej25 dag
masłaszklanka
mlekaszklanka miałkiego
cukru1 łyżeczka
sody1
laska waniliiMąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, dodać
masło, posiekać. Do
mleka dodać
sodę,
cukier, ziarenka
wanilii. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Rozwałkować niezbyt cienko i wycinać
ciastka dowolną foremką.Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)