Wykonanie
To jeden z najprostszych i chyba najstarszych kremów cukierniczych jakie znamy. Do jego wykonania potrzeba kilku podstawowych składników, które każdy powinien
mieć w swojej szafce. Ponadto jest niezwykle prosty. Krem budyniowy jest przeznaczony przede wszystkim do przekładania ciast lub nadziewana
ciastek. Nie nadaje się do dekoracji, ponieważ nie jest wystarczająco trwały. Oprócz wypełniania ciast kremem, można podawać go z
owocami,
czekoladą i innymi dodatkami jako zwykły
budyń. W tej roli sprawdzi się równie dobrze.
składniki (ok. 1 kg):70 g
cukru50 g
masła750 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejPołowę
mleka przelać do rondla, dodać
cukier i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie drugą połowę
mleka rozetrzeć z przesianymi
mąkami. Kiedy
mleko się zagotuje, dodać cienkim strumieniem mieszankę
mleczno-mączną i cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy krem ostygnie, dodać miękkie
masło i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe.