Wykonanie
Święta, święta i po świętach... Pozostał tylko smak pysznych dań i ciast. Jednym z wielu ciast goszczących u mnie na świątecznym
stole był właśnie snickers.
Miodowe ciasto z kremem budyniowym, karmelem i
orzechami. Bardzo okroiłam porcję
cukru, przez co ciasto nie było aż tak bardzo słodkie. Kto jeszcze nie robił tego ciasta, a lubi batony pod ta nazwą niech
zrobi je koniecznie na sylwestra a nie pożałuje :).
SKŁADNIKINa ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej;0,5 szklanki
cukru;20 dag
margaryny;3
jajka;2 łyżeczki
sody;3 łyżki
miodu.Na krem:2 szklanki
mleka;0,5 szklanki
cukru;3 łyżki
mąki pszennej;3 łyżki
mąki ziemniaczanej;
cukier wanilinowy;20 dag
masła.Na masę
orzechową:30 dag
orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)6 łyżek
miodu;
cukier wanilinowy;15 dag
margaryny;orazpuszkę kajmaku.WYKONANIESkładniki na ciasto starannie zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 29x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Na trzecią część surowego ciasta wykładamy masę
orzechową, której to składniki wcześniej musimy zagotować. Ten placek pieczemy do momentu, aż masa orzechowa nabierze złotego koloru.Krem przygotowujemy następująco: z podanej ilości
mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Do
mleka w szklance dodajemy
mąki i dokładnie mieszamy. Na gotujące
mleko wlewamy rozprowadzoną
mąkę, gotujemy do chwili, aż masa zgęstnie. Do przestudzonego budyniu dodajemy
masło i dokładnie miksujemy. Pozostało nam przełożenie placków. Na pierwszy placek rozkładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim plackiem. Na to wędruje masa kajmakowa a na to placek z
orzechami.Ciasto gotowe, choć lepsze będzie drugiego dnia, gdy placki zmiękną.