ßßß
SKŁADNIKINa ciasto:3,5 szklanki mąki pszennej;0,5 szklanki cukru;20 dag margaryny;3 jajka;2 łyżeczki sody;3 łyżki miodu.Na krem:2 szklanki mleka;0,5 szklanki cukru;3 łyżki mąki pszennej;3 łyżki mąki ziemniaczanej;cukier wanilinowy;20 dag masła.Na masę orzechową:30 dag orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)6 łyżek miodu;cukier wanilinowy;15 dag margaryny;orazpuszkę kajmaku.WYKONANIESkładniki na ciasto starannie zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 29x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Na trzecią część surowego ciasta wykładamy masę orzechową, której to składniki wcześniej musimy zagotować. Ten placek pieczemy do momentu, aż masa orzechowa nabierze złotego koloru.Krem przygotowujemy następująco: z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do mleka w szklance dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Na gotujące mleko wlewamy rozprowadzoną mąkę, gotujemy do chwili, aż masa zgęstnie. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Pozostało nam przełożenie placków. Na pierwszy placek rozkładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim plackiem. Na to wędruje masa kajmakowa a na to placek z orzechami.Ciasto gotowe, choć lepsze będzie drugiego dnia, gdy placki zmiękną.