Wykonanie
Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ciasto
miodowe z
orzechami przekłądane masą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na
miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku.
Składniki:Ciasto:- 3 i 1/2 szkl.
mąki pszennej- 3/4 szkl.
cukru- 2 łyżeczki
sody- 200 g
margaryny- 3
jajka- 3 łyżki
mioduMasa orzechowa:- 300 g
orzechów włoskich- 3 łyżki
miodu- 1/2 szkl.
cukru ( użyłam
cukier brązowy)-
cukier waniliowy- 150 g
margarynyKrem :- 1/2 l
mleka- 3 łyżki
mąki pszennej- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 szkl.
cukru (ew. brązowy )-
cukier waniliowy- 200 g
masłaSposób przygotowania :
Orzechy należy pokroić na drobniejsze kawałki.Wszystkie składniki z masy orzechowej zagotować , aby się ładnie połączyły. Pozostawić do wystygnięcia.Składniki na ciasto zagnieść a następnie podzielić na 3 części. 2 części ciasta rozwałkować na blaszkę o wymiarach 29 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C.Na 3 placek rozłożyć masę
orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć).Krem należy przygotować w następujący sposób:Ze wszystkich składników oprócz
margaryny , ugotować
budyń .Gorący
budyń troszkę ostudzić a następnie dodać
masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową.Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa
orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem
miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w
karmelowym sosie.
Smacznego .