Wykonanie
ciasto: ( na kwadratową blachę o
boku 20 cm)700 g
mąki pszennejkostka
margaryny2
jajka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
miodu4 łyżki
mlekacukier waniliowyłyżeczka
sody oczyszczonejmasa I - orzechowa:
orzechy włoskie (ilość według uznania)3 łyżki
brązowego cukru (może być zwykły)3 łyżki
miodu3 łyżki
margarynymasa II:szklanka
mleka10 dag
cukrucukier waniliowypół łyżki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejpół kostki
miękkiej margarynymasa III - kajmak:gotowe
mleko skondensowane słodzone w misce wymieszać
mąkę,
cukry,
sodę, dodać
jajka,
mleko,
margarynę i
miód, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy,podzielić na 3 części, rozwałkować na kwadraty wielkości formy,pierwszy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 min w tem. 180 stopni, czynność powtórzyć (ja wykorzystuję jedną blachę - wyjmuję upieczony blat i piekę w tej samej formie kolejny), na trzeci blat przed upieczeniem wylać masę
orzechową: wymieszać w rondelku
orzechy,
cukier,
miód i
margarynę, doprowadzić do wrzenia,upieczone blaty ostudzić,przygotować krem: zagotować
mleko z
cukrem i
cukrem waniliowym, do gotującego się
mleka wlać obie
mąki wymieszane w niewielkiej ilości
mleka, wymieszać aż powstanie
budyń, ostudzić, miksować z
margaryną,pierwszy blat posmarować lekko ogrzaną masą z puszki, przykryć drugim blatem, posmarować ciepłą masą budyniową, przykryć trzecim blatem z masą
orzechową,wstawić na noc do lodówki.