ßßß Cookit - przepis na domowy snikers

domowy snikers

nazwa

Wykonanie

ciasto: ( na kwadratową blachę o boku 20 cm)
700 g mąki pszennej
kostka margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej
masa I - orzechowa:
orzechy włoskie (ilość według uznania)
3 łyżki brązowego cukru (może być zwykły)
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
masa II:
szklanka mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
pół kostki miękkiej margaryny
masa III - kajmak:
gotowe mleko skondensowane słodzone w misce wymieszać mąkę, cukry, sodę, dodać jajka, mleko, margarynę i miód, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy,
podzielić na 3 części, rozwałkować na kwadraty wielkości formy,
pierwszy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 min w tem. 180 stopni, czynność powtórzyć (ja wykorzystuję jedną blachę - wyjmuję upieczony blat i piekę w tej samej formie kolejny), na trzeci blat przed upieczeniem wylać masę orzechową: wymieszać w rondelku orzechy, cukier, miód i margarynę, doprowadzić do wrzenia,
upieczone blaty ostudzić,
przygotować krem: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlać obie mąki wymieszane w niewielkiej ilości mleka, wymieszać aż powstanie budyń, ostudzić, miksować z margaryną,
pierwszy blat posmarować lekko ogrzaną masą z puszki, przykryć drugim blatem, posmarować ciepłą masą budyniową, przykryć trzecim blatem z masą orzechową,
wstawić na noc do lodówki.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/domowy-snikers.html