Wykonanie
Dostałam sporą ilość
orzechów włoskich i pierwsza moja myśl brzmiała: ORZECHOWIEC!!! Przeszukałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu, trudno było mi się zdecydować na jeden więc połączyłam kilka. Udało się! Pyszne
orzechowe, sycące ciacho gotowe:)Inspiracje: tu, tu i tu .
Masa orzechowa:150g
margaryny120g
cukru3 łyżki
miodu350-400g
orzechów włoskichMargarynę stopić w rondelku, dodać
cukier i
miód. Mieszając czekać aż się rozpuszczą i połączą. Dodać posiekane
orzechy i gotować około 3 minuty.Składniki na ciasto:150g
margaryny do pieczenia3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1
jajko3
żółtka2 łyżki
mleka3 łyżki
miodu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki dokładnie zagnieść, uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 33x24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich rozwałkowane ciasto. Jeśli nie masz dwóch takich samych foremek, blat bez
orzechów można upiec na blaszce piekarnikowej. Na jednym blacie rozłożyć przestudzoną masę
orzechową. Piec blaty w temp. 180st. C przez około 15 minut, blat z
orzechami można piec 5 min dłużej.Masa budyniowa:2 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru90g
masła2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaZagotować 1,5 szklanki
mleka z
cukrem i
masłem, pozostałą część zmiksować z
jajkami,
mąkami. Wlać miksturę do gorącego
mleka. Szybko mieszając gotować około 1-2minuty. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły
budyń przełożyć na blat bez
orzechów. Przykryć porcją ciasta z orzechamil. Wystudzić, owinąć folią i schłodzić w lodówce (najlepiej chłodzić całą noc).Smacznego:)