ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec

Orzechowiec

nazwa

Wykonanie

Dostałam sporą ilość orzechów włoskich i pierwsza moja myśl brzmiała: ORZECHOWIEC!!! Przeszukałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu, trudno było mi się zdecydować na jeden więc połączyłam kilka. Udało się! Pyszne orzechowe, sycące ciacho gotowe:)
Inspiracje: tu, tu i tu .
Masa orzechowa:
150g margaryny
120g cukru
3 łyżki miodu
350-400g orzechów włoskich
Margarynę stopić w rondelku, dodać cukier i miód. Mieszając czekać aż się rozpuszczą i połączą. Dodać posiekane orzechy i gotować około 3 minuty.
Składniki na ciasto:
150g margaryny do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 33x24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich rozwałkowane ciasto. Jeśli nie masz dwóch takich samych foremek, blat bez orzechów można upiec na blaszce piekarnikowej. Na jednym blacie rozłożyć przestudzoną masę orzechową. Piec blaty w temp. 180st. C przez około 15 minut, blat z orzechami można piec 5 min dłużej.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
90g masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i masłem, pozostałą część zmiksować z jajkami, mąkami. Wlać miksturę do gorącego mleka. Szybko mieszając gotować około 1-2minuty. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń przełożyć na blat bez orzechów. Przykryć porcją ciasta z orzechamil. Wystudzić, owinąć folią i schłodzić w lodówce (najlepiej chłodzić całą noc).
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2014/03/orzechowiec.html