Wykonanie
Przyznaję bez bicia, że w tym roku trochę z wypiekami świątecznymi poszalałam :) Wigilię spędzaliśmy u rodziny, więc praktycznie wszystko przygotowała siostra mojego
Męża, która jest wspaniałą (o niebo lepszą ode mnie) kucharką, więc nie chcąc się kompromitować swoimi koślawymi pierogami, zostałam przy tym, co znam najlepiej, czyli ciastach. I upiekłam ich tyle, że z ulgą odstawiłam mój ukochany mikser na czas świąt ;)Wśród naszych świątecznych smakołyków znalazł się
między innymi ten oto orzechowiec – kolejny wypiek ze zbiorów mojej Mamy. Niespodziewanie wywołał on dyskusję pomiędzy mną a moim bratem, który twierdził uparcie, że to nie jest orzechowiec, który on pamięta z dzieciństwa. Początkowo nie chciałam mu przyznać racji, ale po dłuższym zastanowieniu
doszłam do wniosku, że faktycznie trochę inaczej pamiętam to ciasto. Ostatecznie stanęło na tym, że są dwie jego wersje, co bynajmniej mnie nie zmartwiło – będzie okazja upiec jeszcze jedno dla porównania :))Tak, czy inaczej ten orzechowiec jest przepyszny i znikał ze stołu w ekspresowym tempie, więc śmiało
mogę go Wam polecić.Ciasto to dwa kruche blaty
miodowe, które wilgotnieją i miękną po przełożeniu delikatnym kremem budyniowym (u mnie podrasowanym odrobiną
likieru Baileys). Wierzch stanowi natomiast moja ulubiona chrupiąca, słodka masa
orzechowo-miodowa. Całość jest idealnie słodka, aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna, a do tego pięknie się prezentuje.Polecam :)Składniki:Ciasto:500g
mąki pszennej plus trochę do podsypywania150g drobnego
cukru do wypieków200g miękkiego niesolonego
masła, posiekanego2 duże
jajka3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
sody rozpuszczona w 1 łyżce letniego
mlekaWarstwa orzechowa:400g posiekanych z grubsza
orzechów włoskich100g
cukru (może być kryształ)2 łyżki
miodu120g niesolonego
masła lub
margarynyKrem budyniowy:500ml
mleka60g
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 – 3 łyżki
likieru Baileys (można pominąć)200g miękkiego, niesolonego
masłaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej misy i wyrób na jednolite ciasto (możecie to zrobić w malakserze, ale równie łatwo robi się to ręcznie). Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i
owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut.Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj warstwę
orzechową. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż
cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.Dwie prostokątne formy o wymiarach około 24 x 32cm wyłóż papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części i każdą wciśnij w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jedną z nich wylej gorącą masę
orzechową.Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, druga część ciasta może spokojnie czekać, aż pierwsza będzie gotowa.Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze ciemnozłotego koloru (możecie sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). W przypadku placka z
orzechami na wierzchu należy uważać, by
orzechy się nie spiekły, bo będą gorzkie.Placki pozostawić do wystygnięcia w formie.*Przygotowanie kremu zacznij od ugotowania budyniu. Wlej mniej więcej połowę
mleka do rondla, dodaj
cukier i
likier (jeśli używasz). Pozostałe
mleko wymieszaj dokładnie z obiema
mąkami.
Mleko w rondelku zagotuj i na wrzące wlej mieszankę z
mąką, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zmniejsz ogień i gotuj przez chwilę, aż
budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do całkowitego przestygnięcia.Gdy
budyń będzie już zimny, utrzyj
masło na jasną, puszystą masę, Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do niego
budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Możesz też dodać jeszcze trochę
likieru do smaku.Jeżeli masa budyniowa na jakimś etapie zważy się, wystarczy wstawić ją na 20 – 30 sekund od mikrofalówki lub podgrzać nad garnkiem z wrzącą
wodą i zmiksować jeszcze raz. Należy tylko pamiętać, by nie podgrzewać kremu zbyt mocno, bo
masło rozpuści się całkowicie.By przygotować ciasto, włóż placek bez
orzechów do formy, w której się piekł i wyłóż na niego krem. Rozprowadź go równomiernie i przykryj plackiem z warstwą
orzechów na wierzchu. Dociśnij lekko.
Owiń folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na minimum kilka godzin lub całą noc (najlepszy jest moim zdaniem na drugi dzień).Smacznego :)* Jeżeli macie tylko jedną formę o takich wymiarach, najlepiej najpierw upiec placek bez
orzechów, pozostawić w formie przez kilka minut, aż nieco stwardnieje i wyjąć delikatnie wraz z papierem na kratkę. Placem z
orzechami upieczcie wtedy jako drugi, bo będzie potrzebował więcej czasu, by zastygnąć.