Wykonanie
Ciasto z rodzinnego notesu.Składniki:45 dag
mąki pszennej15 dag
cukru5 dag
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
mleka3 łyżki
miodu1
jajkoCukier,
masło,
miód roztopić razem w rondelku, przestudzić.
Jajko roztrzepać w miseczce z
mlekiem.
Mąkę i
sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i
jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę
orzechową:MASA ORZECHOWA20 dag
orzechów włoskich (można posiekać)12 dag
masła10 dag
cukru2-3 łyżki
mioduWszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec.
MASA BUDYNIOWAUgotować
budyń na 3/4l
mleka w 1/2l
mleka z 3/4 szklanki
cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę
margaryny lub
masła i miksujemy.Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z
orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu.SMACZNEGO