ßßß
Ciasto z rodzinnego notesu.Składniki:45 dag mąki pszennej15 dag cukru5 dag masła1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżki mleka3 łyżki miodu1 jajkoCukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową:MASA ORZECHOWA20 dag orzechów włoskich (można posiekać)12 dag masła10 dag cukru2-3 łyżki mioduWszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec.
MASA BUDYNIOWAUgotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy.Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu.SMACZNEGO