Wykonanie
Jeszcze jedno ciacho z
orzechami na
Orzechowy Weekend. Nie jest to ani klasyczny miodownik, ani orzechowiec, lecz bardzo uproszczona wersja obu tych ciast, trochę mniej pracochłonna (choć dla mnie zrobienie po tych wszystkich prostych wypiekach Nigelli ciasta składającego się z dwóch blatów jest jednak pracą wymagającą odrobiny zachodu ;). Przekładaniec jest bardzo smaczny, no i pamiętać musimy o tym, że ciasto
miodowe wymaga przynajmniej dobowego leżakowania w chłodnym miejscu.. Polecam.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru150 g
masła2
jajka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Warstwa orzechowa:250 g
orzechów włoskich75 g
masła5 łyżek
cukru2 łyżki
mioduMasło z
cukrem i
miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia
cukru. Dodać posiekane
orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.Masa
maślana:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru250 g
masła2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukruBudynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek
mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać
cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny
budyń.Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę
orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z
orzechami oczywiście układając na wierzchu.Smacznego :)