ßßß
Jeszcze jedno ciacho z orzechami na Orzechowy Weekend. Nie jest to ani klasyczny miodownik, ani orzechowiec, lecz bardzo uproszczona wersja obu tych ciast, trochę mniej pracochłonna (choć dla mnie zrobienie po tych wszystkich prostych wypiekach Nigelli ciasta składającego się z dwóch blatów jest jednak pracą wymagającą odrobiny zachodu ;). Przekładaniec jest bardzo smaczny, no i pamiętać musimy o tym, że ciasto miodowe wymaga przynajmniej dobowego leżakowania w chłodnym miejscu.. Polecam.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru150 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody oczyszczonejSkładniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Warstwa orzechowa:250 g orzechów włoskich75 g masła5 łyżek cukru2 łyżki mioduMasło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.Masa maślana:3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru250 g masła2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukruBudynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.Smacznego :)