ßßß

Składniki:500 gramów naturalnego miodu440 gramów cukru250 gramów masła prawdziwego 82% tłuszczukilogram mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej125 ml mlekapół łyżeczki soli80 gramów przyprawy do piernikagarść ubitych* orzechów włoskich
Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników, sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.Uwagi co do wykonania piernika:Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy go na 4 dni przed świętami, obciążamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Piernik przekrawamy na trzy części wzdłuż dłuższej części i dzięki temu mamy 3 pierniki.Na dzień przed świętami lukrujemy bądź polewamy czekoladą.* orzechy przekładamy do miseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je, orzechy mają być drobne ale nie zmielonePrzed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem;)I oto jest mój świąteczny piernik. Przełożyłam go powidłem jabłkowym i śliwkowym własnej roboty. Całość komponowała się wyśmienicie ;)
Smacznego;)