Wykonanie
Dla tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;)
Składniki:500 gramów naturalnego
miodu440 gramów
cukru250 gramów
masła prawdziwego 82% tłuszczukilogram
mąki pszennej3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekapół łyżeczki
soli80 gramów
przyprawy do piernikagarść ubitych*
orzechów włoskichWykonanie:
Miód,
cukier i
masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą
mąkę,
jajka,
sól,
przyprawę do pierników,
sodę oraz
mleko. Na sam koniec dodajemy ubite
orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.Uwagi co do wykonania piernika:Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy go na 4 dni przed świętami, obciążamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Piernik przekrawamy na trzy części wzdłuż dłuższej części i dzięki temu mamy 3 pierniki.Na dzień przed świętami lukrujemy bądź polewamy
czekoladą.*
orzechy przekładamy do miseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je,
orzechy mają być drobne ale nie zmielonePrzed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem;)I oto jest mój świąteczny piernik. Przełożyłam go powidłem
jabłkowym i
śliwkowym własnej roboty. Całość komponowała się wyśmienicie ;)
Smacznego;)