ßßß Cookit - przepis na Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie

Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie

nazwa

Wykonanie

Dla tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;)
Składniki:
500 gramów naturalnego miodu
440 gramów cukru
250 gramów masła prawdziwego 82% tłuszczu
kilogram mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 gramów przyprawy do piernika
garść ubitych* orzechów włoskich
Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę do pierników, sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.
Uwagi co do wykonania piernika:
Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy go na 4 dni przed świętami, obciążamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Piernik przekrawamy na trzy części wzdłuż dłuższej części i dzięki temu mamy 3 pierniki.Na dzień przed świętami lukrujemy bądź polewamy czekoladą.
* orzechy przekładamy do miseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je, orzechy mają być drobne ale nie zmielone
Przed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem;)
I oto jest mój świąteczny piernik. Przełożyłam go powidłem jabłkowym i śliwkowym własnej roboty. Całość komponowała się wyśmienicie ;)
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski-przygotowanie-i.html