Wykonanie
Ciasto Snikers - składniki:1/2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru15 dag
masła1/2; szklanki
mleka2
żółtkaCiasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru20 dag
masła2
jajka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonejrozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego
mlekaMasa orzechowa:30 dag
orzechów włoskich2 łyżki
miodu10 dag
cukru10 dag
masłaKrem budyniowy: 1 płaska łyżeczka
mąki pszennejCiasto Snikers - sposób przygotowania: Do
mąki pszennej dodać
cukier,
masło,
jajka,
miód,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym
mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę
orzechową i razem dopiero upiec.
Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać
miód,
cukier i
masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.Z
mąki pszennej,
mleka i
cukru waniliowego ugotować
budyń.
Żółtka wymieszać z
cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z
masłem i dodać
kakao