Wykonanie
CIASTO :650g
mąki pszennejszklanka
cukru3
jajka2 łyżeczki
sody4 łyżki
miodukostka
masłaMASA:3/4 kostki
masła2 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukrucukier waniliowy4 łyżki
mąki3
żółtkaMASA Z
ORZECHAMI:200g
masła350g
orzechów włoskich, grubo posiekanych3 łyżki
miodu1/4 szklanki
cukruCIASTO:
Mąkę z
sodą przesiej do miski, dodaj
cukier,
miód,
masło pokrojone na małe kawałki oraz
jajka. Zagnieć ciasto tak jak na kruche. Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.MASA: Do garnka wlej 1,5 szklanki
mleka, dodaj
cukier i
cukier waniliowy, zagotuj. Do gotującego
mleka dodaj
masło, tak, aby się rozpuściło.
Mąkę z
żółtkami wymieszaj w pozostałym
mleku, tak aby nie było grudek. Do gotującego się
mleka powoli wlewaj
mąkę z
żółtkami, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do przestygnięcia.MASA ORZECHOWA: Wszystkie składniki przełóż do garnka, następnie wymieszaj i zagotuj.WYKOŃCZENIE: Na lekko wystudzony placek wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem, lekko dociśnij. Na drugi placek wyłóż pozostałą masę budyniową, przykryj trzecim plackiem, dociśnij. Na wierzch wyłóż ciepłą masę
orzechową, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta.Ciasto pozostaw do wystudzenia.Smacznego :)