ßßß
Ciasto:1/2 kg mąki20 dag cukru20 dag masła2 jaja2 łyżki miodu2 łyżki mleka2 łyżeczki sody
Miód rozpuścić na małym ogniu w mleku, dodać sodę i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na papierze na blaszce i upiec (ok. 15 min. w 180 st.).
Masa orzechowa:25 dag grubo posikanych orzechów włoskich10 dag cukru12 dag masła2 łyżki mioduWszystkie składniki podgrzać na małym ogniu. Drugą część ciasta rozłożyć na papierze na blaszce, a na ciasto wyłożyć masę. Piec ok. 20 min w 180 st.
Masa grysikowa:4 kopiate łyżki grysiku1/2 litra mleka6 łyżek cukru20 dag margaryny1 żółtkoCukier i mleko zagotować, dosypywać po jednej łyżce grysiku mieszając i dalej gotując. Ostudzić, a następnie zmiksować z margaryna i żółtkiem.Masę grysikową położyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim z masą orzechową, odstawiamy do chłodnego miejsca na jakiś czas.