Wykonanie
Ten tort obiecałam Wam już jakiś czas temu z okazji 7 . 000 Fanów na Facebooku . Piękna liczba - dziękuję Wam baaardzo :) Dzisiaj nadarzyła się dodatkowa okazja.... Miałam Gościa, który przyjechał do mnie z bardzo, bardzo daleka..... To moja najlepsza koleżanka z czasów dzieciństwa, której nie widziałam od ponad 20 lat... Wylatuje do domu za kilka dni.. dokładnie w moje 40 urodziny więc pozwoliłam sobie na zdmuchnięcie świeczek już dzisiaj razem z Nią ;) Daria - tak się cieszę że miałam tę możliwość :)A teraz o samym torcie. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu trochę czasu. Ciasto jest mięciuteńkie i idealnie słodkie. Nie da się zjeść dużo ale jak się
zrobi małą przerwę to doskonale wchodzi i drugi kawałeczek ;) Przepis znalazłam na rosyjskim blogu (klik). Polecam Wam baaardzo :)Składniki na blaty
miodowe:2 łyżki
miodu100g
masła200g
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka300g
mąki pszennejW kąpieli
wodnej umieścić
masło,
miód i
cukier. Podgrzewać mieszając do momentu połączenia się składników i rozpuszczenia
cukru (ok. 5 min). Dodać
sodę i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia dodać
jajka i dokładnie rozmieszać rózgą. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać
mąki - gdy poleży zgęstnieje. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.Po tym czasie wyjąć i wyłożyć na mocno oprószona
mąka stolnicę. Podzielić na 9 części. Każdą z nich rozwałkować bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na cieniuteńki okrąg. Obręczą np tortownicy wyciąć okrąg (21cm). Koło mocno ponakłuwać, a skrawki zostawić i także upiec tak jak leżą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 3-5 min ( u mnie optymalne były 4 min) w temp. 200 stopni. Wyjęte z piekarnika jest miękkie. Zdjąc razem z papierem i chwulę odczekać a nastepnie zdjąć papier. Wystudzić. Tak samo upiec pozostałe blaty.Upieczone skrawki zmiksować blenderem.Składniki na krem:300g
masła510g masy kajmakowej100-120g drobno posiekanych
orzechów włoskichzmielone skrawki ciasta wcześniej upieczone
Masło dokładnie utrzeć, dodać masę kajmakową i dokładnie zmiksować raz jeszcze.
Orzechy podzielić na dwie części. Jedne odłożyć, a drugą część wymieszać ze zmielonymi skrawkami ciasta.Blaty smarować kremem i lekko posypać
orzechami. na to kolejny blat, krem i
orzechy. Gdy położymy ostatni blat lekko całość dociskamy by warstwy się połączyły. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki
tortu, które następnie mocno obsypujemy pokruszonym
ciastem. Dodatkowo można udekorować
płatkami migdałów. Tort odstawić do lodówki na min. 12 godzin. W tym czasie ciasto zmięknie i całość smaków się połączy.Smacznego :)