Wykonanie
Dawno nie piekłam muffinek. Czas to nadrobić :) Pyszne, pięknie pachnące
cynamonem,
orzechami i
miodem. Słodkie i sycące. Przepis Nigelli znalazłam u Liski . Polecam Wam baardzo :)Składniki na nadzienie:1/2 szkl. posiekanych
orzechów włoskich1/3 szkl
cukru1,5 łyżeczki
cynamonu3 łyżki roztopionego
masłaWszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto:1 szkl i 7 łyżek
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 szkl
cukru1 duże
jajko3 łyżki rozpuszczonego
masła1 szkl+ 2 łyżki
maślanki (może być też 3/3 szkl
jogurtu naturalnego+1/3 szkl
mleka)Na wierzch:ok. 1/2 szkl
miodu do polaniaPiekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wszystkie składniki suche wymieszać. Mokre osobno roztrzepać a następnie połączyć z suchymi. Wymieszać dobrze ale nie za długo. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć 1/3 ciasta, następnie nałożyć po łyżeczce nadzienia i znów 2/3 ciasta. Wierzch posypać delikatnie pozostałym nadzieniem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na złoto. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć delikatnie na kratkę i każdą muffinkę delikatnie polać
miodem. Smacznego :)