ßßß
 
            
         To ciasto znają chyba wszyscy. Rudobrązowa, pełna orzechów i jabłek wiewiórka powinna być obowiązkowym punktem w planie jesiennych wypieków. Moim zdaniem idealnie wpisuje się w październikową aurę. Ma w sobie coś z jabłecznika i bardzo dużo z keksu. Oprócz orzechów można dodać do niej suszone owoce i bakalie. Moja wersja jest skromna, bliska amerykańskiemu oryginałowi. Wiewiórka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Wówczas staje sie bardziej orzechowa w smaku niż kiedy jest jeszcze ciepła, tuż po wyjęciu z piekarnika.
To ciasto znają chyba wszyscy. Rudobrązowa, pełna orzechów i jabłek wiewiórka powinna być obowiązkowym punktem w planie jesiennych wypieków. Moim zdaniem idealnie wpisuje się w październikową aurę. Ma w sobie coś z jabłecznika i bardzo dużo z keksu. Oprócz orzechów można dodać do niej suszone owoce i bakalie. Moja wersja jest skromna, bliska amerykańskiemu oryginałowi. Wiewiórka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Wówczas staje sie bardziej orzechowa w smaku niż kiedy jest jeszcze ciepła, tuż po wyjęciu z piekarnika. Składniki na formę keksówkę o dł. 28 cm:4 średnie jabłka1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju lub 125g rozpuszczonego i wystudzonego masła4 średnie jaja lub 3 w rozmiarze XL2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejWykonanie:Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy, również niezbyt drobno. Całe jaja ucieramy z cukrem. Wsypujemy partiami mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę, a na końcu wlewamy olej lub masło. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy orzechy i jabłka. Całość starannie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ca 60 minut w temp. 180C.Życzę Wam smacznego! :-)
Składniki na formę keksówkę o dł. 28 cm:4 średnie jabłka1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju lub 125g rozpuszczonego i wystudzonego masła4 średnie jaja lub 3 w rozmiarze XL2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejWykonanie:Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy, również niezbyt drobno. Całe jaja ucieramy z cukrem. Wsypujemy partiami mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę, a na końcu wlewamy olej lub masło. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy orzechy i jabłka. Całość starannie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ca 60 minut w temp. 180C.Życzę Wam smacznego! :-)