Wykonanie
Wyborne ciasto z wykorzystaniem
orzechów włoskich i
chałwy. Słodzona mieszanka
orzechów z palonym
masłem, wzbogaca ciasto zarówno w środku jak i na wierzchu.
Chałwa podczas pieczenia roztapia się tworząc w ciepłej jeszcze babce ciągnące się i słodziutkie nadzienie - bajka :). Samo ciasto babkowe delikatne, smaczne, na pewno do wykorzystania w kolejnym przepisie. Polecam!Składniki na ciasto:85 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej130 g kwaśnej
śmietanyKruszonka orzechowa:60 g
masła120 g
orzechów włoskich, posiekanych1 łyżeczka
cynamonu25 g ciemnego
cukru muscovadoPonadto:170 g
chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkęPrzygotować kruszonkę:Przygotować
masło palone. W tym celu
masło roztopić. Przez kilka minut pogotować na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało
orzechami (będzie koloru
herbaty). Odstawić by lekko przestygło i wymieszać z
orzechami i
cynamonem. Mieszankę podzielić na pół i jedną połowę dokładnie wymieszać z
cukrem.Przygotować ciasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do misy przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną, dodać kwaśną
śmietanę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać.Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę więcej), wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać bezcukrowy
miks orzechowy, następnie wyłożyć
chałwę. Przykryć pozostałym
ciastem, wyrównać. Na górę wysypać
cukrowy miks orzechowy.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić lekko w formie a następnie wyłożyć na kratkę.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Yotam Ottolenghi .