ßßß
Wyborne ciasto z wykorzystaniem orzechów włoskich i chałwy. Słodzona mieszanka orzechów z palonym masłem, wzbogaca ciasto zarówno w środku jak i na wierzchu. Chałwa podczas pieczenia roztapia się tworząc w ciepłej jeszcze babce ciągnące się i słodziutkie nadzienie - bajka :). Samo ciasto babkowe delikatne, smaczne, na pewno do wykorzystania w kolejnym przepisie. Polecam!Składniki na ciasto:85 g masła100 g drobnego cukru do wypieków2 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej130 g kwaśnej śmietanyKruszonka orzechowa:60 g masła120 g orzechów włoskich, posiekanych1 łyżeczka cynamonu25 g ciemnego cukru muscovadoPonadto:170 g chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkęPrzygotować kruszonkę:Przygotować masło palone. W tym celu masło roztopić. Przez kilka minut pogotować na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało orzechami (będzie koloru herbaty). Odstawić by lekko przestygło i wymieszać z orzechami i cynamonem. Mieszankę podzielić na pół i jedną połowę dokładnie wymieszać z cukrem.Przygotować ciasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do misy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę więcej), wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać bezcukrowy miks orzechowy, następnie wyłożyć chałwę. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Na górę wysypać cukrowy miks orzechowy.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić lekko w formie a następnie wyłożyć na kratkę.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Yotam Ottolenghi .