Wykonanie
Piekliście kiedyś babkę z nadzieniem? Jeżeli nie, to polecam, bo to wcale nie jest trudne. Nadzienie z
orzechów i
syropu klonowego, to bardzo ciekawa kompozycja, chociaż w smaku zdecydowanie dominują
orzechy. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia- przepisy z
serca domu” Nigelli Lawson, ale oczywiście po drobnych modyfikacjach powstała moja Babka z
orzechami i
syropem klonowym .Składniki:Nadzienie75g
mąki pszennej30g
masłaŁyżeczka
cynamonu150g
orzechów włoskich125ml
syropu klonowegoCiasto300g
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka
sody oczyszczonej125g
masła75g
cukru2
jajka150ml
śmietany 18%Wykonanie:Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Miękkie
masło mieszamy z
mąką za pomocą widelca, dodajemy
cynamon. Dosypujemy posiekane
orzechy i dolewamy
syrop klonowy. Powinna powstać dość gęsta papka.Czas na ciasto. Miękkie
masło ubijamy z
cukrem.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Do ubitego
masła wbijamy jedno
jajko, wsypujemy trochę
mąki, dokładnie miksujemy, powtarzamy z drugim
jajkiem. Następnie wsypujemy resztę suchych składników i dodajemy
śmietanę. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę.Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do środka ponad połowę ciasta. Rozprowadzamy je trochę wzwyż po ściankach foremki, żeby powstało wgłębienie na farsz. Ostrożnie nakładamy
orzechowy farsz i dokładnie przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.