ßßß Cookit - przepis na Ciasto do kawy

Ciasto do kawy

nazwa

Wykonanie

Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)
Składniki:
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
Wykonanie:
Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.
Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej,
wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem.
Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/01/ciasto-do-kawy.html