ßßß
Składniki:3/4 kostki masła1 szklanka cukru1/2 szklanki orzechów włoskich1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kakao1 1/2 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki kwaśnej śmietany2 jajkaWykonanie:Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej,
wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem.
Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry