ßßß
Nawet puszka na pierniczki idealnie pasuje na WalentynkiSkładniki:2 szklanki mąki pszennej + do podsypania1/2 szklanki miodu lipowego1/2 szklanki cukru1 jajko1 łyżka masła (czubata)1 łyżka sody3 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Mąkę, cukier, masło, sodę i przyprawę do piernika mieszamy drewnianą łyżką w misce. Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do miski dodajemy z masą dodajemy jajko. Mieszamy. Następnie wlewamy po woli gorący miód, ciągle mieszając łyżką. Następnie zaczynamy zagniatać ciasto ręką. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm na na podsypanym mąką blacie. Wykrawamy serduszka (lub inne kształty). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia.Pierniczki nadają się od razu do zjedzenia. Oczywiście po ostudzeniu. Są pulchne i mięciutkie. Można je przechowywać przez dłuższy czas w zamkniętej metalowej puszce wyłożonej papierem.Smacznego