ßßß
Doskonała ozdoba choinkowa , pyszne do schrupania, cudownie pachnące przyprawami .....to oczywiście świąteczne pierniczki. Pora zacząć wypiek tych niezwykle wdzięcznych ciasteczek.Na początek i na rozgrzewkę proste i szybkie pierniczki w/g przepisu z TEJ strony.Proste ,ale niezawodne .....zawsze się udają.
Składniki:1/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego5 łyżek miękkiego masła· 1/2 szklanki brązowego cukru /zmielonego lub cukru pudru/1 jajko2 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody3- 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernikaWykonanie:
-Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść .-Rozwałkować, podsypując mąką / ciasto jest dość klejące /na grubość około 3 mm.- Foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach.-Przy pomocy słomki wyciąć otworek na wstążkę /jeśli przeznaczamy je do powieszenia /-Gotowe ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. /uważać, by nie piec je za długo/.-Ostudzić i dowolnie ozdobić.Moje pierniczki na ozdabianie muszą trochę poczekać.
Po upieczeniu ciastka są miękkie ale , później twardnieją. Ułożyłam je w metalowej puszce i powinny za jakiś czas zmięknąć ……ale czy doczekają?