Wykonanie

Doskonała ozdoba choinkowa , pyszne do schrupania, cudownie pachnące
przyprawami .....to oczywiście świąteczne pierniczki.
Pora zacząć wypiek tych niezwykle wdzięcznych
ciasteczek.Na początek i na rozgrzewkę proste i szybkie pierniczki w/g przepisu z TEJ strony.Proste ,ale niezawodne .....zawsze się udają.

Składniki:1/4 szklanki płynnego
miodu wielokwiatowego5 łyżek miękkiego
masła· 1/2 szklanki
brązowego cukru /zmielonego lub
cukru pudru/1
jajko2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody3- 4 łyżeczki domowej
przyprawy do piernikaWykonanie:

-Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść .-Rozwałkować, podsypując
mąką / ciasto jest dość klejące /na grubość około 3 mm.- Foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach.-Przy pomocy słomki wyciąć otworek na wstążkę /jeśli przeznaczamy je do powieszenia /-Gotowe
ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. /uważać, by nie piec je za długo/.-Ostudzić i dowolnie ozdobić.Moje pierniczki na ozdabianie muszą trochę poczekać.

Po upieczeniu
ciastka są miękkie ale , później twardnieją. Ułożyłam je w metalowej puszce i powinny za jakiś czas zmięknąć ……ale czy doczekają?
