ßßß
Z powodu remontu mieszkania i ograniczonego dostępu do sprzętu komputerowego, zaniedbuję się ostatnio w umieszczaniu nowych przepisów na blogu :-(, ale oczywiście gotować nie przestaję :-)Na pocieszenie za to, coś na słodko....Składniki:ciasto:3 szklanki mąki pszennej1/2 szkl. cukru20 dag masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki ciepłego mlekamasa orzechowa:30 dag orzechów włoskich2 łyżki miodu10 dag cukru10 dag masłakrem budyniowy:2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2 szklanki mleka½ szklanki cukru20 dag masłapolewa czekoladowa:3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki wody5 dag margaryny
Wykonanie:Sodę oczyszczoną rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto, Podzielić je na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, piec w temp. 180 st. ok. 20 minut, wyjąć jeszcze ciepłe.Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, cukier i miód i razem podsmażyć. Ponownie wysmarować blaszkę tłuszczem i włożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Na to ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec podobnie, jak poprzednie ciasto.Mleko wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Ugotować budyń. Po wystygnięciu utrzeć z masłem. Można też dodać trochę kakao. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto z masą orzechową i przykryć drugim suchym ciastem.Składniki na polewę razem zagotować i wylać na ciasto. Wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.Smacznego :-)