Wykonanie
Z powodu remontu mieszkania i ograniczonego dostępu do sprzętu komputerowego, zaniedbuję się ostatnio w umieszczaniu nowych przepisów na blogu :-(, ale oczywiście gotować nie przestaję :-)Na pocieszenie za to, coś na słodko....Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru20 dag
masła2
jajka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki ciepłego
mlekamasa orzechowa:30 dag
orzechów włoskich2 łyżki
miodu10 dag
cukru10 dag
masłakrem budyniowy:2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
mleka½ szklanki
cukru20 dag
masłapolewa czekoladowa:3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao3 łyżki
wody5 dag
margarynyWykonanie:
Sodę oczyszczoną rozpuścić w ciepłym
mleku i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto, Podzielić je na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, piec w temp. 180 st. ok. 20 minut, wyjąć jeszcze ciepłe.
Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać
masło,
cukier i
miód i razem podsmażyć. Ponownie wysmarować blaszkę tłuszczem i włożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Na to ciasto wyłożyć masę
orzechową i razem dopiero upiec podobnie, jak poprzednie ciasto.
Mleko wymieszać z
cukrem i obiema
mąkami. Ugotować
budyń. Po wystygnięciu utrzeć z
masłem. Można też dodać trochę
kakao. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto z masą
orzechową i przykryć drugim suchym
ciastem.Składniki na polewę razem zagotować i wylać na ciasto. Wierzch posypać pokrojonymi
orzechami włoskimi.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.Smacznego :-)