ßßß Cookit - przepis na Snickers

Snickers

nazwa

Wykonanie

Z powodu remontu mieszkania i ograniczonego dostępu do sprzętu komputerowego, zaniedbuję się ostatnio w umieszczaniu nowych przepisów na blogu :-(, ale oczywiście gotować nie przestaję :-)
Na pocieszenie za to, coś na słodko....
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ciepłego mleka
masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła
krem budyniowy:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
20 dag masła
polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
5 dag margaryny
Wykonanie:
Sodę oczyszczoną rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto, Podzielić je na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, piec w temp. 180 st. ok. 20 minut, wyjąć jeszcze ciepłe.
Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, cukier i miód i razem podsmażyć. Ponownie wysmarować blaszkę tłuszczem i włożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Na to ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec podobnie, jak poprzednie ciasto.
Mleko wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Ugotować budyń. Po wystygnięciu utrzeć z masłem. Można też dodać trochę kakao. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczone ciasto z masą orzechową i przykryć drugim suchym ciastem.
Składniki na polewę razem zagotować i wylać na ciasto. Wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/05/Snickers.html