ßßß Cookit - przepis na Brazylianka

Brazylianka

nazwa

Wykonanie

Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!
Składniki:
Spody miodowe (blaszka 36x24cm):
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miody płynnego
2 łyżeczki sody
25 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany)
Krem:
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych)
1 galaretka (dowolny smak)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić.
2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.
3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/brazylianka.html