Wykonanie
Przepyszny przekładaniec, którym zajadaliśmy się kilka lat temu. W tym roku postanowiłam go przypomnieć na święta, i okazało się, że wcale nam się jeszcze nie znudził. Blaty ciasta trzeba upiec dwa dni wcześniej, na drugi dzień przełożyć kremem, a na kolejny dzień mamy ciasto, które wprost rozpływa sie w ustach i smakuje nieprzeciętnie. Polecam do wypróbowania :)2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru150 g
margaryny lub
masła1
jajko2 łyżki
miodu1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejMąkę przesiać, wymieszać z
cukrem,
kakao i
sodą.
Margarynę roztopić z
miodem i ostudzić.
Białko oddzielić od
żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać
żółtko i dalej ubijać. Do
mąki wlać
margarynę i ubite
jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.1 szklanka
mąki pszennejpół szklanki
cukru4
jajkapół łyżeczki
proszku do pieczeniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1
żółtku i dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.Składniki na masę:500 ml
mleka250 g
masła lub
margaryny, miękkiej3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowy (16 g)Z
mąki ziemniaczanej, pszennej,
mleka i
cukrów ugotować
budyń (czyli: pół szklanki
mleka odlać, wymieszać z
mąką; pozostałe
mleko zagotować z
cukrami, wlewać powoli
mleko z
mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia).
Budyń ostudzić.
Masło lub
margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony
budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.WykonanieBlaty przełożyć kremem: na spodzie blat
kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat
biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem
kakaowym. Ozdobić lukrem.Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.Smacznego :)