ßßß
Przepyszny przekładaniec, którym zajadaliśmy się kilka lat temu. W tym roku postanowiłam go przypomnieć na święta, i okazało się, że wcale nam się jeszcze nie znudził. Blaty ciasta trzeba upiec dwa dni wcześniej, na drugi dzień przełożyć kremem, a na kolejny dzień mamy ciasto, które wprost rozpływa sie w ustach i smakuje nieprzeciętnie. Polecam do wypróbowania :)2,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru150 g margaryny lub masła1 jajko2 łyżki miodu1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejMąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.1 szklanka mąki pszennejpół szklanki cukru4 jajkapół łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.Składniki na masę:500 ml mleka250 g masła lub margaryny, miękkiej3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy (16 g)Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.WykonanieBlaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.Smacznego :)