Wykonanie
Składniki (forma na babkę 22cm, z tuleją): na ciasto- 4
jajka- szklanka
cukru- szklanka
mąki pszennej- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 250g
margaryny- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki naturalnego
kakao-
cukier waniliowy (1 opakowanie) na polewę- 3 łyżki naturalnego
kakao- 3 łyżki gorącej
wody- 3 łyżki
cukru pudru- 100g
masładodatkowokolorowa posypka
Margarynę rozpuszczamy i odstawimy do ostudzenia.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
mąkę (pszenne i ziemniaczaną) z
proszkiem do pieczenia a nastepnie ostudzoną
margarynę, cały czas miksując. 1/3 ciasta przelewamy do mniejszej miseczki, dodajemy
kakao i mieszamy. Do pozostałej części ciasta dodajemy 2 łyżki
maki i też mieszamy. Ciasto przelewamy warstwami (białe, trochę ciemnego, białe... i tak do skończenia się ciasta) do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 50-60min (do 'suchego patyczka'). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aż ciasto ostygnie.Przygotowujemy polewę: do małego rondelka wlewamy
wodę i rozpuszczmay w niej
cukier. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy posiekane
masło. Gdy
masło się rozpuści zdejmujemy rondelek z gazu, dodajemy
kakao i energicznie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, błyszczącą masę. Odstawiamy na 5min do ostygnięcia.Ostudzoną polewą oblewamy górę babki tak, by polewa spłynęła częściowo po jej bokach. Górę posypujemy kolorową posypką lub dekorujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Odstawiamy na 20min aż polewa calkowicie zastygnie i nasza babka piaskowa gotowa :)