Wykonanie
Skąd wzięła się nazwa tego wspaniałego ciasta? Któż to wie? Jedno jest pewne: jest wyśmienite i wbrew pozorom łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu zawsze gości na świątecznym
stole.
Składniki:Ciasto kruche :
mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 3 łyżki
soda do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 2
margaryna 15 dag
Biszkopt :
jaja 5
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklankaszczypta
proszku do pieczeniaMasa:
cukier 1/2 szklanki
mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1
cukier waniliowy 1Polewa:
cukier 20 dag
margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakaoWykonanie:Przygotować kruche ciasto:
Mąkę posiekać z
margaryną.
Miód rozpuścić, dodać do
mąki. Następnie dodać
jaja,
cukier,
sodę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).Przygotować
biszkopt:
Białka ubić z
cukrem na sztywną masę, dodawać po 1
żółtku. Wciąż ubijać. Pod koniec dodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości, co kruche ciasto). Piec ok. 30 min.Przygotować masę:
Margarynę,
cukier,
wanilię zagotować z połową
mleka.
Mąkę rozrobić z resztą
mleka i wlewać do gotującej się
margaryny. Szybko zmiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować na przemian: ciasto kruche,
biszkopt.Przygotować polewę: Wszystkie składniki zagotować. Polać przełożone ciasto (kruche, masa,
biszkopt, masa, kruche).