Wykonanie
Królewicz lub Królewiec, bo z takimi nazwami tego ciasta spotkałam się. Przepyszne ciasto
miodowe,
biszkopt i masa budyniowa, a całość dopełnia mocno
czekoladowa polewa. Królewicza najlepiej zrobić nawet 3-4 dni przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy nabiera właściwego smaku. To ciasto wymaga trochę pracy, ale gwarantuję Wam, że z końcowego efektu będziecie zadowoleni.Ciasto
miodowe:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu sztucznego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajko1/2 kostki
margarynyBiszkopt:4
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1/2 litra
mleka1 szklanka
cukru1 czubata łyżka
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy1 kostka
margarynyPolewa:7 łyżeczek
wody7 łyżeczek
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoCiasto
miodowe:
Mąkę z
sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
cukier,
jajko, posiekaną
margarynę oraz
miód i zarabiamy ciasto nożem, a
potem rękami. Kształtujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Prostokątną formę o wielkości 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy trochę, przekładamy do formy i rozklepujemy cienko ciasto palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17-20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przekładamy na deseczkę i zostawiamy do ostudzenia. Tak samo postępujmy z drugą częścią ciasta. Ciasta
miodowe po upieczeniu są mięciutkie, ale po ostygnięciu robią się twarde. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w połączeniu z masą budyniową staną się miękkie.
Biszkopt: Oddzielamy
białka od
żółtek. Z
białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym
żółtku. Na koniec wsypujemy obie
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia.
Biszkopt przekładamy do tej samej formy w której pieczone były ciasta
miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.Masa budyniowa: Z 1/2 litra
mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z
mąkami. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Wlewamy pozostałe 1/2 szklanki
mleka z
mąkami i chwilę gotujemy. Zmiejszamy ogień i dodajemy po kawałku
margarynę cały czas mieszając, aż
margaryna rozpuści się. Jeszcze chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Masy nie studzimy. Gorącą masą przekładamy ciasto.Polewa:
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy
masło oraz
kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.Przełożenie ciasta: Ciasto
miodowe - połowa gorącej masy budyniowej -
biszkopt - połowa gorącej masy budyniowej - ciasto
miodowe - polewa.Ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach.Smacznego!