ßßß
Królewicz lub Królewiec, bo z takimi nazwami tego ciasta spotkałam się. Przepyszne ciasto miodowe, biszkopt i masa budyniowa, a całość dopełnia mocno czekoladowa polewa. Królewicza najlepiej zrobić nawet 3-4 dni przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy nabiera właściwego smaku. To ciasto wymaga trochę pracy, ale gwarantuję Wam, że z końcowego efektu będziecie zadowoleni.Ciasto miodowe:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu sztucznego1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajko1/2 kostki margarynyBiszkopt:4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1/2 litra mleka1 szklanka cukru1 czubata łyżka mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy1 kostka margarynyPolewa:7 łyżeczek wody7 łyżeczek cukru1/4 kostki masła2 łyżki kakaoCiasto miodowe: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, jajko, posiekaną margarynę oraz miód i zarabiamy ciasto nożem, a potem rękami. Kształtujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Prostokątną formę o wielkości 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy trochę, przekładamy do formy i rozklepujemy cienko ciasto palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17-20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przekładamy na deseczkę i zostawiamy do ostudzenia. Tak samo postępujmy z drugą częścią ciasta. Ciasta miodowe po upieczeniu są mięciutkie, ale po ostygnięciu robią się twarde. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w połączeniu z masą budyniową staną się miękkie.Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Biszkopt przekładamy do tej samej formy w której pieczone były ciasta miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.Masa budyniowa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy pozostałe 1/2 szklanki mleka z mąkami i chwilę gotujemy. Zmiejszamy ogień i dodajemy po kawałku margarynę cały czas mieszając, aż margaryna rozpuści się. Jeszcze chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Masy nie studzimy. Gorącą masą przekładamy ciasto.Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - połowa gorącej masy budyniowej - biszkopt - połowa gorącej masy budyniowej - ciasto miodowe - polewa.Ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach.Smacznego!