Wykonanie
Pewnie każdy zna to ciasto bardzo dobrze, jest przecież jednym z najlepszych :) Przepis na Królewicza (Królewca) z
jabłkami mam od mamy.
Składniki:Ciasto
miodowe:30 dag
mąki15 dag
margaryny2 łyżki
miodu1 płaska łyżeczka
sody1
jajko10 dag
cukru2 łyżeczki kwaśnej
śmietanyBiszkopt:3
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:0,5 litra
mleka1
cukier waniliowy1 kostka
margaryny15 dag
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejMasa
jabłkowa:1 kg
jabłekpól szklanki
wody1 szklanka
cukru (lub mniej w zależności od
jabłek)Dodatkowo:2
galaretki różnego koloru (np. żółta i czerwona)Sposób przygotowania:1. Z podanych składników na ciasto
miodowe zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki.2. Z podanych składników robimy i pieczemy
biszkopt, studzimy. Przekrawamy na pół.3. Robimy masę budyniową: odlewamy pół szklanki
mleka i mieszamy w nim oba rodzaje
mąki. Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrami. Na gotują ce się
mleko wlewamy
mleko z
mąkami, gotujemy do momentu, aż
zrobi się
budyń. Po ostudzeniu robimy krem z
margaryną (do ubitej
margaryny dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu). Dzielimy na dwie częsci.4. Robimy masę
jabłkową:
jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Możemy skropić kwaskiem
cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy
wodę z
cukrem, dodajemy
jabłka i gotujemy, aż całkiem zmiękną. Dzielimy na dwie części.5.
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do podzielonych wcześniej
jabłek.Przełożenie ciasta od dołu:miodownikpołowa
jabłek z
żółtą galaretkąpołowa masy budyniowejpołowa
biszkoptuczerwona masa
jabłkowapołowa
biszkoptupołowa masy budyniowejpołowa
jabłek z
żółtą galaretkąmiodownikGotowe ciasto polewamy polewą.Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Jest przepyszne!Smacznego!