ßßß
Składniki:Ciasto miodowe:30 dag mąki15 dag margaryny2 łyżki miodu1 płaska łyżeczka sody1 jajko10 dag cukru2 łyżeczki kwaśnej śmietanyBiszkopt:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:0,5 litra mleka1 cukier waniliowy1 kostka margaryny15 dag cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejMasa jabłkowa:1 kg jabłekpól szklanki wody1 szklanka cukru (lub mniej w zależności od jabłek)Dodatkowo:2 galaretki różnego koloru (np. żółta i czerwona)Sposób przygotowania:1. Z podanych składników na ciasto miodowe zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki.2. Z podanych składników robimy i pieczemy biszkopt, studzimy. Przekrawamy na pół.3. Robimy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim oba rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotują ce się mleko wlewamy mleko z mąkami, gotujemy do momentu, aż zrobi się budyń. Po ostudzeniu robimy krem z margaryną (do ubitej margaryny dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu). Dzielimy na dwie częsci.4. Robimy masę jabłkową: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Możemy skropić kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka i gotujemy, aż całkiem zmiękną. Dzielimy na dwie części.5. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do podzielonych wcześniej jabłek.Przełożenie ciasta od dołu:miodownikpołowa jabłek z żółtą galaretkąpołowa masy budyniowejpołowa biszkoptuczerwona masa jabłkowapołowa biszkoptupołowa masy budyniowejpołowa jabłek z żółtą galaretkąmiodownikGotowe ciasto polewamy polewą.Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Jest przepyszne!Smacznego!