ßßß Cookit - przepis na Leon

Leon

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto..
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl.mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placek miodowy:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dkg cukru
1 jajko.
Krem budyniowy:
15 dkg cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
25 dkg margaryny
1/2 l mleka
Krem z jabłek:
1 kg jabłek
1 szkl. cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp.160-180ºC ok.15-20 min. Placek miodowy: wszystkie składniki ciasta wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp.160-180ºC, przez ok.40 min.Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać ostudzony budyń, ciągle ucierając.. Krem podzielić na 4 części.Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I części dodać czerwoną galaretkę, do drugiej galaretkę żółtą.
Przełożenie placka:
placek miodowy
krem budyniowy
krem z galaretką czerwoną
krem budyniowy
biszkopt jasny
krem budyniowy
krem z galaretką żółtą
krem budyniowy
placek miodowy.
Wierzch polać polewą czekoladową.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/leon.html