ßßß
Cookit - przepis na Leon
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Leon
Składniki
Cukier
Mąka
Proszek do pieczenia
Margaryna
Miód
Soda oczyszczona
Śmietana
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier waniliowy
Mleko
Jabłko
Galaretka czerwona
Galaretka żółta
Biszkopty
Wykonanie
Pyszne ciasto..
Biszkopt
:6 jaj1 szkl.
cukru
kryształu1 szkl.
mąki
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Placek
miodowy
:30 dkg
mąki
15 dkg
margaryny
2 łyżki
miodu
1 łyżeczka
sody
2 łyżki kwaśnej
śmietany
10 dkg
cukru
1
jajko
.Krem budyniowy:15 dkg
cukru
2 łyżki
mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
25 dkg
margaryny
1/2 l
mleka
Krem z
jabłek
:1 kg
jabłek
1 szkl.
cukru
1
galaretka czerwona
1
galaretka żółta
Białka
ubić na sztywno, dodać
cukier
i
żółtka
. Dodać
mąkę
zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp.160-180ºC ok.15-20 min. Placek
miodowy
: wszystkie składniki ciasta wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp.160-180ºC, przez ok.40 min.Z
mleka
,
cukru waniliowego
i
mąki
ugotować
budyń
.
Margarynę
utrzeć z
cukrem pudrem
na pulchną masę. Dodać ostudzony
budyń
, ciągle ucierając.. Krem podzielić na 4 części.Obrane
jabłka
gotować do miękkości.
Galaretki
oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki
wody
. Usmażone
jabłka
podzielić na 2 części: do I części dodać
czerwoną galaretkę
, do drugiej
galaretkę żółtą
.Przełożenie placka:placek
miodowy
krem budyniowykrem z
galaretką czerwoną
krem budyniowy
biszkopt
jasnykrem budyniowykrem z
galaretką żółtą
krem budyniowyplacek
miodowy
.Wierzch polać
polewą czekoladową
.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/leon.html
Przepisy powiązane
Królewicz / Królewiec z jabłkami
Placek królewski
Ciasto Królewiec
Placek Siostry Marty Anioł
Królewiec
Składniki powiązane (0)